Gezichtsveroudering – Het Proces

Als cosmetisch arts KNMG ben ik veel bezig met het terugdraaien van de tijd. Klanten zeggen vaak dat ze er zo graag uit zouden willen zien als tijdens die mooie zomer enkele jaren geleden. Enige kennis over de veranderingen die ons gelaat doormaakt is dus onontbeerlijk.

Huidveroudering is het eerste wat in het oog springt. Door blootstelling aan zonlicht en andere verouderende factoren (roken, medicijnen, stress) verliest de huid elasticiteit en is minder goed in staat om zijn originele vorm te behouden. Dit resulteert in rimpeltjes, ook kunnen pigmentvlekjes ontstaan. Zowel de rimpeltjes als de pigmentvlekjes dragen bij aan een minder egale teint, wat ouder oogt.

Gezichtsveroudering gaat verder dan alleen de huid. Onder de huid bevinden zich vetkussentjes, spieren en de aangezichtsbeenderen. Tijdens de kinderjaren hebben we meer onderhuids vet in ons gezicht dan op latere leeftijden. Daarnaast hebben we verschillende afgebakende vetkussentjes. Deze kunnen in de loop der jaren dunner worden en gaan verplaatsen. Soms schuiven twee kussentjes op de wang uiteen waardoor er een traangootje ontstaat. Soms schuift een vetkussen uit de wang wat omlaag en strijkt neer naast de kin.

Veroudering in de schedel

Men staat er niet bij stil maar veroudering vind ook grotendeels plaats in de schedel. Zoals je op de foto kunt zien, verandert de oogkas waardoor er ‘hollingen’ boven de ogen ontstaan. Ook de onderste oogleden kunnen door minder steun wat invallen. De kaakhoek komt hoger te liggen, waardoor de huid die hier mooi omgespannen stond nu wat losser gaat hangen en zich bij voorkeur naast de kin drapeert. De zo beschreven hamsterwangetjes, die wij artsen ook wel ‘jowls’ noemen, zijn een veel genoemde klacht.

Nu we wat meer weten over hoe de veroudering ontstaat, volgt vanzelfsprekend: wat doen je daar dan aan?

Wat kun je aan huidveroudering doen?

Het verlies aan botweefsel kan gecompenseerd worden met fillers die op het bot worden geinjecteerd. Op de jukbeenderen, de slapen, langs de kaaklijn en ook langs de oogkas kan geprikt worden. Al prikkend creëer je een vorm die de cliënt enkele jaren geleden gehad moet hebben. Deze techniek heet ook wel de ‘liquid facelift’. Het verlies van onderhuids vet en spierweefsel kan ook gecompenseerd worden met fillers. Koontjes wat vullen, de huid verstevigen en plooien verzachten.

Ten slotte kunnen we de huidkwaliteit verbeteren op vele manieren. Met behulp van lasers kunnen pigmentvlekjes, vaatjes, littekens en fijne lijntjes verminderd worden. Sommige lasers geven ook wat verstrakking en versteviging door de stimulatie van collageen en elastine. Peelings en bepaalde crèmes kunnen de huid aanzetten tot versteviging en het huidoppervlak gladder maken. Met hyaluronzuur injecties kan het vochtgehalte in de huid vergroot worden zodat deze weer glans en elasticiteit wint.

Platelet rich plasma: PRP

Een revolutionaire techniek om de huid met uw eigen groeifactoren te stimuleren tot verbeteren is door gebruik van het zogenaamde ‘platelet rich plasma’ oftewel PRP. Na bloedafname word uit uw eigen bloed het plasma met de plaatjes gecentrifugeerd. Uit de plaatjes komen groeifactoren zoals EGF (epidermal growth factor, stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen) en VEGF (vascular growth factor, stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes) en deze kunnen in de huid worden gespoten. Alhier stimuleren de huidcellen om nieuwe huid aan te maken en meer bloedvaatjes aan te leggen. Het resultaat: een frissere stevigere huid met minder fijne lijntjes. Een behandeling die ook hals en decolleté van een mooie verbetering voorziet.

Naast lasers, peelings en injectables zijn er nog tal van behandelingen om de huidstructuur te verbeteren.

Het arsenaal aan huidverbeterende technieken breidt zich gestaag uit. Artsen en huidtherapeuten bieden zo’n breed spectrum aan behandelingen dat je soms misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je daarom goed adviseren en probeer de behandelingen onder een dak te houden, zodat verschillende behandelingen mooi bij elkaar aansluiten.

Groet, Annebeth

Related posts