Waarom prikken we juist daar? De wetenschap achter injectables.

Waarom prikken we juist daar? De wetenschap achter injectables.

De vraag die ik vaak krijg: “Wat is er bij mij nodig om er beter uit te zien?” Mijn standaard antwoord daarop is: “Wat zou je graag willen veranderen?”

Er zijn op gebied van fillers en botox talloze mogelijkheden. Soms wil iemand een specifieke uitstraling (vrolijker, jonger, aantrekkelijker) en soms is het één bepaalde rimpel waar iemand vanaf wil. Het belangrijkste voor mij is dat we in het geheel naar het gezicht gaan kijken en bekijken wat er in zijn totaliteit nodig is om het gewenste effect te bereiken.

Hieronder een aantal veelvoorkomende gelaatstrekken die een bepaalde uitstraling met zich meebrengen en die wij in veel gevallen kunnen behandelen met injectables:

Boos
Een boze uitstraling wordt meestal gevormd door fronslijnen en een horizontale stand van de wenkbrauwen. Ook naar beneden gekrulde mondhoeken kunnen zorgen voor een wat norsere blik. Een combinatie van fillers en botox kan hiervoor mogelijk de oplossing bieden. Zo kan botox onder andere een frons verzachten en kunnen fillers de mondhoeken liften.

Vermoeid
Er zijn veel mensen die iets willen doen aan een vermoeide uitstraling. Ook hierbij spelen horizontale wenkbrauwen vaak een rol. Daarnaast kunnen blauwe kringen rondom de ogen en een doffe huid ook voor een vermoeide uitdrukking zorgen. Met botox kunnen we de wenkbrauwstand veranderen en een meer open blik creëren. Met fillers kunnen de donkere kringen bij de ogen worden vervaagd. Het egaliseren van de huid rondom het gezicht is daarbij een extra toevoeging voor een frissere uitstraling.

Jong vs Oud

Het verschil tussen een oud gezicht en een jong gezicht wordt vaak omgeschreven aan de hand van  ‘The Triangle Of Youth versus The Pyramid of Age’, ofwel een jong gezicht is meestal hartvorming, rond en egaal en een oud gezicht piramidevormig, vierkant en gevouwen. Het oude gezicht heeft meer schaduwen.  Daarnaast verliest het gezicht in de loop der jaren volume, door slijtage van het skelet. Het skelet draagt immers de huid.

Cosmetische artsen maken gebruik van fillers om het gezicht, daar waar het volume heeft verloren als het ware op te vullen. Hiermee proberen we de ronde en egale vormen van het gezicht weer terug te krijgen, zodat het er weer jonger en frisser uit zal zien.

 

Aantrekkelijk? Wat betekent dat nou eigenlijk?

Schoonheid is een subjectief begrip. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Wel blijken een aantal karakteristieke punten vaak samen te gaan met aantrekkelijkheid, zoals bijvoorbeeld de symmetrie van het gezicht.  Symmetrie is volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken één van de belangrijkste speerpunten voor aantrekkelijkheid. Symmetrie zorgt niet alleen voor een mooier geheel, maar zorgt er tevens voor dat iemand een jongere en gezondere uitstraling heeft. Daarnaast speelt een egale huid ook een rol bij een frissere en jeugdigere uitstraling. Uit vele onderzoeken is gebleken dat men zich veelal aangetrokken voelt tot vrouwen met:

  • Volle lippen
  • Een hoog voorhoofd
  • Hoge jukbeenderen
  • Een smalle kin
  • Grote ogen

De redenen lopen uiteen waarom juist deze kenmerken aantrekkelijk gevonden worden , maar de algemene conclusie laat zien dat het te maken heeft met vruchtbaarheid. Hoe ouder je wordt hoe minder vruchtbaar je bent. Daarom worden de kenmerken van het jongere gezicht aantrekkelijker gevonden. Dat is bijvoorbeeld ook te zien aan het feit dat de meeste vrouwen die aantrekkelijk gevonden worden een perfecte taille heup verhouding hebben. Het welbekende zandloperfiguur.

De volgende studies worden vaak gebruikt als leidraad voor het perfecte gezicht:

De gulden snede
Bij de gulden snede, ook wel Divina Proportia (goddelijke proportie), draait vrijwel alles om verhoudingen. De gouden ratio, die staat voor 1 staat tot 1,618 (phi), wordt gezien als de perfecte verhouding. Hoe dichter iemand in de buurt komt bij deze verhouding hoe aantrekkelijk hij/zij wordt gevonden. Al in de vroege geschiedenis werd dit bestudeerd. De gouden ratio duikt op bij diverse natuurverschijnselen, zo kunnen bijvoorbeeld bloemen en schelpen deze verhouding vertonen. Daarnaast maken ook  kunstenaars en architecten veelvuldig gebruik van  de gouden ratio.

The Beauty Mask
De gulden snede staat aan de basis van de veel gebruikte “Beauty Mask”. Dit masker is ontwikkeld door Dr. Stephen Marquardt. Aan de hand van het bestuderen van culturen en rassen is gekeken naar de universele conclusies over schoonheid. Symmetrie van het gezicht kwam bij vrijwel alle culturen en rassen naar voren. Aan de hand van de conclusies is het masker ontwikkeld.  Het masker wordt veel gebruikt als hulpmiddel bij het bewerken van foto’s, maar kan ook fungeren als leidraad bij plastische en cosmetische chirurgie.

De ogee curve
De ogee curve is ook gebaseerd op de 1:phi verhouding van de gulde snede. De curve is net als de gulde snede op diverse plekken te terug te vinden. De ogee curve zien we bij het menselijk lichaam terug in het gezicht bij de jukbeenderen, de lippen en bij de taille.

Bij een aantrekkelijk gezicht komen de jukbeenderen, bij het zijaanzicht, net iets meer naar voren dan de wenkbrauw. Hangende mondhoeken en gezichtsplooien zijn daarbij minimaal. Dit vormt een jeugdige en frisse blik.

Related posts