NVCG – Meldpunt misstanden cosmetische zorg

NVCG – Meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg

De NVCG – Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde – heeft een meldpunt om misstanden in de cosmetische zorg te melden. Het meldpunt biedt slachtoffers van cosmetische misstanden, hun naasten en hun zorgverleners de mogelijkheid om deze misstanden anoniem te melden. Door het meldpunt kan de NVCG een beeld vormen van de misstanden in de cosmetische zorg.

Het meldpunt van NVCG is alleen bedoeld om een beeld te vormen. De vereniging treft geen vervolgmaatregelen om de klacht persoonlijk op te lossen. Wel deelt de NCVG het generieke beeld met beleidsmakers en handhavende instanties om dergelijke misstanden terug te dringen.

Wij en het NVCG adviseren om uw klacht ook altijd te melden bij het meldpunt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), zodat uw klacht kan worden gebruikt als signaal voor haar toezicht.

Meldpunt NVCG

NVCG

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde is de wettenschappelijke beroepsvereniging voor cosmetisch artsen die bekwaamd zijn in injectables, zoals botox en fillers, energy-based behandelingen (lasers, IPL, LED etc.), peelings en anti-aging. Sommige artsen verrichten ook enkele chirurgische handelingen, zoals ooglidcorrecties.

De NVCG zet zich in voor eerlijke, objectieve informatie over cosmetische behandelingen, zodat u zelf de juiste keuze kunt maken. De NVCG-specialisten helpen u bij het maken van uw keuze, zodat u er op een verantwoorde en natuurlijke manier jonger en gezonder uit kunt zien.

Cosmetische behandelingen

Er wordt vaak een verkeerd beeld geschetst van cosmetische behandelingen. Soms een heel luchtig beeld, dat suggereert dat ingrepen snel en makkelijk gedaan kunnen worden of juist een beeld van excessen en slecht uitgevoerde behandelingen. Dit strookt niet met de werkelijkheid. Hierdoor verwachten sommige mensen wonderen en hebben anderen een schrikbeeld van wanprestaties en onkundige artsen. Dit onrealistische beeld is schadelijk voor zowel patiënten als deskundige cosmetische artsen.

De NVCG heeft als doel om de kwaliteit van cosmetische behandelingen continue te verbeteren. De vereniging doet dit door opleidingen te ontwikkelen voor nieuwe cosmetisch artsen en nascholing voor bestaande leden. Ook dragen zij zorg voor het opstellen van de kwaliteitseisen voor behandelingen en materialen.

NVCG in Radar

Wist u dat 73 procent van de cosmetisch artsen, patiënten ziet met complicaties door een andere behandelaar? Uit recent onderzoek onder cosmetisch artsen door de NCVG in samenwerking met consumentenprogramma Radar, kwamen deze cijfers naar voren. De ernstige complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen, worden meestal veroorzaakt door niet-artsen.

71 procent van deze artsen zag complicaties door apparatuur op basis van plasma-energie en 69 procent zag complicaties van de hyaluron-pen. 95 procent van deze gevallen werd veroorzaakt door cosmetische behandelingen uitgevoerd door schoonheidsspecialisten. Dit zijn mensen die helemaal niet bevoegd en geschoold zijn om deze apparaten te gebruiken.

Bovenstaande feiten zijn aanleiding voor het meldpunt geweest. De NVCG wil de misstanden in de cosmetische zorg terugdringen, maakt zich hard voor strenger toezicht op de regelgeving en wil er onder andere voor zorgen dat niet-artsen geen medische apparatuur kunnen kopen.

Annebethkroeskop.com B.V. neemt goede zorg serieus

Bij Annebethkroeskop.com B.V. nemen wij goede zorg natuurlijk uiterst serieus. Daarom zijn wij erg blij met het initiatief van de NCVG om een meldpunt te starten. En staan wij achter de doelen van de vereniging. Zo zorgen we er samen voor dat de cosmetische zorg verbeterd wordt.

Meldpunt NVCG